Zdravila brez recepta

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) opredeljuje zdravila za samozdravljenje kot farmacevtske izdelke, ki se izdelujejo z namenom, da jih uporabniki uporabljajo na lastno odgovornost. Omejeno je na pomoč, preprečevanje in zdravljenje simptomov in zdravstvenih težav, ki ne zahtevajo posvetovanja z zdravnikom.

Bolnik v lastnem interesu prevzema odgovornost za lastno zdravje in počutje. V tem segmentu tudi država najde svoj interes, saj posredno zmanjšuje stroške zdravljenja na račun večanja stroškov bolnikov, ki se samozdravijo.

Zdravila brez recepta, ki se uporabljajo za samozdravljenje je moč kupiti v lekarnah kakor tudi v specializiranih trgovinah. Vsa zdravila in druga prehrambena dopolnila morajo ustrezati zakonodaji, ki zagotavlja varnost in kakovost izdelkov na trgu.

Svetovna zdravstvena organizacija je opredelila zdravstvena stanja, ki so primerna za samozdravljenje:
- prehladi, gripa
- kašelj
- bolečine v žrelu pri požiranju
- seneni nahod
- razjede v ustih
- depresija
- bruhanje in driska
- hemeroidi
- sončne opekline
- bradavice
- blage do zmerne bolečine (glavobol, bolečine v mišicah,...)
- blagi in zmerni problemi s kožo

Samozdravljenje zajema tudi segment preventivne skrbe za zdravje. V ta namen so na voljo izdelki in prehrambena dopolnila, ki vsebujejo vitamine, minerale in druge učinkovine, ki krepijo splošno odpornost organizma.

Nevarnost zdravil, ki se izdajajo brez recepta, za uporabnika je majhna, saj le ta ne bi smela imeti nezaželenih stranskih učinkov. Kljub temu pa je zelo pomembno natančno upoštevanje navodil za uporabo!