Kaj je celiakija?

Celiakija je kronična bolezen tankega črevesa, ki se razvije zaradi preobčutljivosti na gluten oziroma na njegov izvleček gliadin.

Kaj je gluten?
Gluten ali lepek je osnovna beljakovina zrna pšenice, podobne proteine pa najdemo tudi v zrnju ječmena, rži in verjetno tudi ovsu. Shranjen je v endospermu določenih vrst žit. Značilnost glutena je, da veže nase vodo in skrbi za povezanost in elastičnost testa.

Ker je črevesna sluznica preobčutljiva, povzroča gluten pri celiakiji poškodbe sluznice tankega črevesa. Poškodovani del črevesa ima zmanjšano funkcijo, zaradi česar so povzročene motnje v presnovi hrane. Tako spremenjena sluznica ni več sposobna vsrkati dovolj hranilnih snovi. Bolniki imajo prebavne motnje, pride do pomanjkanja vitaminov in drugih sestavin hrane ter posledično padca odpornosti organizma.

Simptomi bolezni:
- pogosto odvajanje obilnega, mastnega blata, ki ima neprijeten vonj,
- padanje telesne teže,
- napet trebuh,
- bruhanje,
- utrujenost, slabo razpoloženje,
- bledica kože in sluznic,
- pri otrocih zastoj v rasti.

Bolezen se običajno razvije pri dojenčkih med 6. in 18. mesecem starosti, vedno nekaj tednov ali mesecev po tem, ko otrok začne uživati žitarice. Pri starejših otrocih in odraslih ti simptomi niso vselej tako izraziti. Kako se bo bolezen pokazala, je odvisno od mesta in obsega prizadetosti črevesa. Če je prizadet le začetni del tankega črevesa, se bolezen izraža s slabokrvnostjo, saj pride do pomanjkanja železa in/ali folatov. Prizadetost večjega dela tankega črevesa pa pripelje do motnje absorbcije hranil in zaradi tega do prizadetosti celotnega organizma.
Pri odraslih se bolezen pogosto kaže s povsem neznačilnimi bolezenskimi znamenji. Lahko so le slabokrvni, imajo bolečine v kosteh ali neznačilne težave s strani prebavnega sistema (občasne driske, napenjanja in bolečine v trebuhu) ter se slabo počutijo. Vendar v zadnjem času tudi bolezen, ki poteka z atipičnimi simptomi, odkrivajo vse pogosteje. Prav tako je vedno več bolnikov, pri katerih bolezen poteka brez kakršnihkoli simptomov.

Kako postavijo pravo diagnozo?
Z odvzemom vzorca črevesne sluznice (biopsijo) dokažejo za celiakijo tipične spremembe sluznice tankega črevesa. Biopsijo opravijo s posebno aspiracijsko kapsulo ali endoskopsko. Tako je omogočen natančen mikroskopski pregled sluznice tankega črevesa. Kaj pokaže pogled pod mikroskopom?
Resice tankega črevesa izginejo, sluznica pa postane ploska.

Zdravljenje?
Zdravljenje je zelo enostavno, hkrati pa zelo zapleteno. Bolnik mora iz svoje prehrane črtati vsa živila, ki vsebujejo gluten. Torej stroga brezglutenska dieta, ki traja vse življenje. Brezglutenska dieta nima stranskih učinkov, saj gluten ni življenjsko pomembna hranilna snov.
Z brezglutensko hrano si bolna sluznica tankega črevesa opomore, ponovno se obnovijo resice tankega črevesa, prevzamejo običajno funkcijo in se ne razlikuje več od zdrave. Stanje bolnika se postopoma izboljša.

Katera živila so prepovedana?
Prepovedane so žitarice in izdelki iz pšenice, rži, ječmena in verjetno ovsa. Bolniki s celiakijo ne smejo uživati: moke, zdroba, kruha, drobtin, keksov, testenin, zakuh, peciv, omak ter tem podobnih jedi. Bolniki morajo biti pozorni tudi na sestavo drugih prehrambenih izdelkov, ker le-ti lahko vsebujejo dodatke (razne zgoščevalce, stabilizatorje, konzervanse) pšeničnega izvora. Kot nadomestilo za pšenično moko obstajajo posebne brezglutenske moke, na voljo pa so tudi brezglutenski kruh, testenine in ostali brezglutenski izdelki. Ob nakupu hrane se je potrebno obvezno seznaniti z vsemi sestavinami, navedenimi na embalaži. Iz podatkov na embalaži mora biti razvidna točna sestava proizvoda. Brezglutenske proizvode lahko kupujemo v specializiranih trgovinah, v dietnih oddelkih običajnih trgovin, nekatere izdelke pa prodajajo tudi lekarne.
Dovoljeno živila: dovoljene žitarice (riž, koruza, ajda, proso), krompir, zelenjava, sadje, mleko, jajca, meso, ribe, med, sladkor so v prehrani bolnikov s celiakijo dovoljena.

Celiakija in zdravila
Pri bolnikih s celiakijo lahko nastanejo težave tudi zaradi jemanja zdravil za kakšno drugo bolezen. Zdravnika je potrebno seznaniti z dieto, da bo lahko predpisal ustrezno vrsto zdravila. Tudi ob uporabi raznih vitaminskih pripravkov in drugih zdravil brez recepta, ki jih kupite v lekarni, morate biti pozorni na sestavo oziroma opozorite farmacevta, da bo izbrano zdravilo ustrezno.

Vir: ABCzdravja, April 2007