Kaj se dogaja z otrokom in mamo v 3. trimesečju?

Pred nosečnico je še zadnje trimesečje, ki postaja iz dneva v dan bolj naporno, saj se maternica vse bolj veča in zaradi tega pritiska na notranje organe. Malo je prostora za zrak, zato se hitro zadiha, malo pa je tudi prostora za hrano, zato je potrebno obroke skrbno načrtovati. Otrok pa iz dneva v dan pridobiva na teži in dolžini. Tudi on se pripravlja na porod.

Razvoj otroka
Po 28. tednu je plod telesno že sposoben za življenje ob ustrezni pomoči in negi. Če se rodi v tem trimesečju pred rokom, ima lahko težave z dihanjem in ohranjanjem telesne temperature. Glede na dobro razvito zdravstveno nego nedonošenčkov ima veliko možnosti za preživetje.
Od 36. tedna naprej pridobi vsak dan 28 gramov telesne teže. Sčasoma povsem zapolni maternico. Postane bolj krepak in živahnejši, njegovi gibi pa vse bolj močni. Ima svoja obdobja spanja, vendar ne tedaj kot mati. Nameščati se začne za lego ob rojstvu. Če gre za prvega otroka, vstopi z glavico že v medenico. Očesni šarenici postaneta modri, nohtki zrastejo do konca prstov, lasje so dolgi od 2,5 do 5 cm. Pri dečkih se modo spusti v mošnjo. Oči ima občasno široko odprte, sluh pa že zelo dobro razvit. Začne se odzivati na šume. Če je zvok prijeten, je miren, sicer nemiren. V tem času ginekolog z moderno ultrazvočno napravo že lahko naredi prvi posnetek otroka z jasno izraženimi detajli.
Proti koncu nosečnosti hitro raste. Do poroda pridobi toliko teže, da tehta ob rojstvu približno 3,5 kg in meri 50 cm. Nagubana koža se zravna, postane rožnata in gladka, ker se pod njo oblikujejo maščobne blazinice. Dokončno se oblikujeta dihalni center in mehanizem za regulacijo telesne temperature. Otrok se razvija tudi psihično. Pojavita se zavest in spomin.

Kaj se dogaja z mamo?
V tem obdobju se maternica vse bolj veča. Približno v 36. tednu doseže maternica nivo žličke in začne pritiskati na organe v prsni votlini in na želodec. Trebuh jo začne ovirati pri gibanju.
En mesec pred porodom se nekoliko povesi, ker zdrkne maternica nekoliko nižje. Neha pritiskati na želodec, pljuča in srce, zaradi česar nosečnica zopet lažje diha, močneje pa začne pritiskati na mehur, zato hodi pogosteje na vodo. Zaradi premajhne količine magnezija se ji ponoči lahko pojavijo krči v mečih. Pri dolgotrajnejši nezadostni preskrbi se poveča tveganje za prezgodnje popadke in predčasen porod. Magnezij lahko dobi s polnozrnatimi izdelki, proseno kašo, ribami, stročnicami, špinačo in bananami ali pa s tabletami, ki so topne v vodi.

Prehrana postane še bolj pomembna
Zaradi večjega trebuha postane prebava počasnejša, zato je v tem času zelo pomembno sistematično načrtovanje obrokov. Priporočljivo je imeti čim več manjših prigrizkov, porazdeljenih čez cel dan, da se razbremenijo prebavila, ki so zaradi stiske s prostorom zelo utesnjena. Zajtrk naj bo izdaten, sestavljen iz žitaric, mleka, sadja ali zelenjave. Za malico je primerno sadje, kruh, sadni jogurt ali kak drug mlečni proizvod. Kosilo naj bo toplo in naj vsebuje pester izbor hranilnih snovi, topla je lahko tudi večerja. Ženske, ki hodijo še v službo in jejo v pisarni ali zunaj, naj si za kosilo ali večerjo naročijo hrano z veliko zelenjave, solatni krožnik ali jedi iz žit. Med kosilom in večerjo sta priporočljivi dve malici, najbolje sveže ali suho sadje, sveža zelenjava ali polnozrnato pecivo, ki preprečijo lakoto.
Pogosto prihaja do napenjanja, saj plod pritiska na črevo in ovira prehod plinov. Zaradi hormonskih sprememb začne nosečnico napenjati tudi hrana, ki je prej ni. Pri nekaterih trebušna stena otrdi po večkrat na dan, vendar gre za lažne popadke in je zato strah odveč. Morebitno napenjanje se lahko omili ali prepreči z več ukrepi: nosečnica naj počasi je majhne grižljaje in jih dobro prežveči, naj ne uživa gaziranih pijač, vsak dan naj popije eno do dve skodelici janeževega ali komarčkovega čaja, je naj več vrst zelenjave, navaden kruh pa naj zamenja s polnozrnatim. V zadnjem obdobju se otroku hitro razvijajo možgani, zato je pomemben stalen vnos omega - 3 maščobnih kislin. Kisline so nepogrešljive za zorenje možganov, osrednji živčni sistem in očesni mrežnici. V večjih količinah se nahajajo v lososu, slaniku in skuši, katere naj bi nosečnica jedla vsaj dvakrat na teden. Nahajajo se tudi v lanenem olju in semenu ter v orehovem, repičnem in sojinem olju.

Treba je paziti na težo
Napačna, pomanjkljiva ali prekomerna prehrana lahko pripelje do zapletov, zato je potrebno spremljati telesno težo ob vsakem pregledu. Priporočljivo povečanje teže je od 9 do 14 kilogramov, vendar je potrebno upoštevati individualne razlike. Pri vitkih se lahko poveča več, pri močnejših manj. V zadnjih mesecih naraste običajno do pol kilograma na teden. Če se nosečnica zredi za več kot dvajset kilogramov ali manj kot osem, postane nosečnost tvegana. 16 do 20 kilogramov porasta teže je običajnih le za dvojčke. Hujšanje v tem času ni dovoljeno, saj je potrebno dnevno vnesti določeno število hranil, prekomerno pridobivanje na teži pa škodljivo vpliva na nosečnost in na porod.

Nasveti za sedmi mesec
Če se želi nosečnica v tem času odpraviti v tropske dežele ali na daljše potovanje, se mora pogovoriti z ginekologom. Visoke temperature in zračna vlaga lahko preobremenijo obtočila. Mogoče so tudi gastrointestinalne infekcije, cepljenje z živimi oslabljenimi virusi pa običajno napravijo nosečnicam potovanje nelagodno.
Zaradi vse večjega trebuha se nosečnica težje giblje. Idealen šport zanjo je plavanje, ki omogoča gibljivost ter razbremeni sklepe in hrbtenico.

Nasveti za osmi mesec
V tem času se lahko nosečnica odloči o načinu poroda: s pomočjo porodnega stola, v vodi ali kako drugače. Pri tem je potreben posvet z ginekologom. Velja pravilo: porod naj bo čim bolj naraven, strokoven pa toliko, kolikor je potrebno. Če je nosečnica navajena na savno, jo v tem času lahko občasno obišče, v nasprotnem primeru pa ni priporočljivo, saj bi lahko imela težave s prenašanjem vročine. Kopanje v kadi pa je priporočljivo do 20 minut v vodi, topli do 38 stopinj Celzija.
Odsvetovano je prekomerno sončenje, saj lahko povzroči nezaželene pigmentne madeže, ter mazanje s kremami z visokim zaščitnim faktorjem, ker imajo lahko primesi.

In še zadnji mesec…
V devetem mesecu čuti nosečnica vse manj potreb po športu in opravljanju vsakdanjih opravil, saj se nosečnost razvije do vrhunca. Dvigovanje in nošenje težjih stvari, kot so nakupovalne vrečke, pranje in obešanje perila naj zato raje opravijo drugi.
Še vedno mora popiti vsaj dva litra vode dnevno, po porodu pa zaradi dojenja tri. Zaradi vse večjih potrebe po hranilnih snoveh za razvijajočega se otroka, mora zagotoviti zadostno količino hranil, sicer jih otrok vzame iz njenih zalog. Tako bo po porodu poskrbela za pravilno delovanje telesa in za proces dojenja. Strokovnjaki priporočajo, da ima nosečnica v zadnjem mesecu dnevno vsaj pet obrokov sadja in zelenjave, tri mlečne izdelke in nekaj izdelkov iz polnozrnatih žit za dobre kosti in krepak živčni sistem. V tem času naj se izogiba preveliki količini maščob, zaradi izgube krvi pri porodu pa naj se že prej oskrbi z železom (špinača, grah, polnozrnati izdelki).
Ker je po porodu malo časa za nakupe, je priporočljivo, da bodoča mati v zadnjih tednih pred porodom dopolni zalogo hrane, ki obstane dlje časa. Zelenjavo in tudi sadje lahko shrani v skrinji, suho sadje in ostale dalj časa obstojne izdelke pa v shrambi. Seveda pa je pomoč partnerja ali svojcev pri nakupih v tem obdobju dobrodošla in zaželena.
V zadnjih tednih naj nosečnica spi na boku, s pravokotno iztegnjeno gornjo nogo, ki jo podloži z blazino, saj spanje na hrbtu ovira prekrvavitev. Spanje je zelo pomembno. Če se zgodi, da ponoči ne more spati, je dobro, da najde primerno tehniko dihanja ali kaj drugega, kar ji bo pomagalo zaspati. Pomaga tudi sprehod po svežem zraku pred spanjem, topla prha ali kopel do 37 stopinj. Bolje je, da nosečnica popoldne ne pije pravega čaja ali kave, večerja pa naj bo lahka. Pred spanjem ni priporočljivo gledati napetih filmov. Pred spanjem pomaga tudi kozarec toplega mleka z medom ali zeliščni čaj iz baldrijana, hmelja in melise ter vaje za sproščanje. Utrujenost čez dan nosečnico še dodatno izčrpava.
Zaradi preobremenjenosti hrbtnih mišic in vezi se pogosto pojavijo bolečine v križu. Pomagajo trebušni pas, posebne telesne vaje, počitek v pravi legi, hrbtno plavanje. Če opravlja nosečnica delo sede, je priporočljiv pravilno oblikovan stol, ki se prilega fiziologiji hrbtenice. Pomagata tudi trdna in udobna obutev, masaža s tinkturo rožmarina in mete. V tem času lahko pride zaradi padca ali druge nezgode do prezgodnjega poroda. Iz istega razloga je odsvetovana vožnja z avtomobilom.

Pripravite torbo za porodnišnico
Od 30. tedna naprej je dobro imeti pripravljene stvari za primer, če bi bilo potrebno iti nenadoma v porodnišnico. V torbo ali majhen kovček pripravite pribor za osebno nego, papirnate žepne robčke, nogavice, copate in hlačke. Za drugo poskrbi porodnišnica, zato ni potrebno s seboj jemati spalne srajce ali drugega perila. Potrebno je imeti osebno izkaznico, poročni list (original ali kopijo), potrjeno zdravstveno izkaznico, materinsko knjižico, originalne izvide o krvni skupini, napotnici za porodnišnico in za reševalni avto. Za otroka pripravite srajčko št. 62, majčko št. 62, žabice, kapico, volnen komplet (kapica, žabe in jopica ali pajac), sterilni povoj za popek, pet plenic, povijalne hlačke in odejico. To naj pred odhodom domov prinesejo svojci.

Še nekaj
Ginekolog in porodničar Darko Gregorač, dr. med., iz Bolnišnice za ginekologijo in porodništvo v Kranju nam je za zaključek strnil še nekaj nasvetov: »Nosečnica si mora vzeti čas za sebe, hoditi mora na sprehod, ne sme se preobremenjevati. Sicer lahko postane njeno stanje kritično. Zaupati mora možu, svojemu ginekologu oz. ginekologinji in sebi. Koristno je, da hodi na nosečniške fizične aktivnosti, dihalne vaje, starševske šole. Mora se informirati o tem, kako poteka porod. Če jo je strah, naj se zaveda da je to normalen dogodek in da ga je kot takega potrebno sprejeti. Zelo ji bo pomagalo, če bo vedela, kako poteka porod in da bo zaupala, da bo vse v redu. Pomaga tudi, da je na porodu ob njej njen partner ali kdo od domačih. Včasih se pojavijo hudi strahovi, vendar jih s skupnimi močmi premagamo. Najbolje je, da se nosečnica zaveda, da je to delo, ki ga je potrebno narediti in da ji pri tem vsi pomagamo. Če doživlja nosečnost normalno, če skrbi zase in za otroka, kakor je priporočljivo, potem je tudi porod praviloma normalen in ni potrebe, da bi jo skrbelo.«

Vir: ABCzdravja, November 2007
Tekst: Katja Mohorič