Nastavitve piškotkov
Akcijska ponudba
 

Nohti - pričevalci našega zdravja

Nohti - pričevalci našega zdravja

Nohti so zrcalna podoba našega zdravja, saj jasno beležijo dogajanja v organizmu. Spremembe na nohtih so pogosto posledica različnih bolezni v notranjosti organizma, pomanjkanja vitaminov in železa, infekcij nohtov, ki jih izzovejo povzročitelji gnojenja, virusi in glive, mehanične okvare ali uporaba kemičnih snovi.
Tako kot so oči ogledalo duše, bi za nohte lahko rekli, da so ogledalo telesa. V tem roževinastem predelu prstov se zapisujejo vse spremembe v našem organizmu ter tudi vplivi delovanja zunanjih dejavnikov. Pokažejo se v kakovosti zgradbe, v obliki nohtov in barvi.
O nohtih smo se pogovarjali s Tanjo Planinšek-Ručigaj, dr. med., asistentko na Dermatovenerološki kliniki Kliničnega centra Ljubljana. Povedala nam je, da zahtevajo nekatere resnejše poškodbe in spremembe na nohtih zdravniško obravnavo. Znaki, na katere moramo biti pozorni, so: spremembe oblike in barve nohtov, otekanje kože okoli nohtov in bolečina. Pregled pri dermatologu je potrebno opraviti tudi, če opazimo bele ali črne lise, črte, zaroženitve ali odstopanja nohtov od nohtne posteljice. Spremembe na nohtih se zaradi počasne rasti nohtov zelo počasi odzivajo na zdravljenje. Zdravila se slabo vsrkavajo, nohtna obolenja pa lahko zdravimo kirurško ali nekirurško.
Nohti so lahko že po naravi nepravilno raščeni, do spremembe oblike pa lahko pride tudi zaradi različnih kožnih bolezni, mehanskih in kemijskih vplivov ter infekcij. Razcepljeni nohti kažejo na delovanje zunanjih mehanskih in kemičnih vplivov, kot so mila in detergenti, prisotnost raznih bolezni (motnje delovanja ščitnice, luskavica), nepravilna in slaba prehrana, pomanjkanje železa in vitaminov kompleksa a in b. Nohti se cepijo se v plasteh, vzdolžno in prečno.
Prečne brazde na nohtih se pokažejo zaradi okvare matice. Pojavijo se pri hudih boleznih in zastrupitvah (vročinska stanja, izpadanje las, pomanjkanje cinka). Vzdolžne brazde nastanejo zaradi kopičenja roževinastih celic v črtah. Pojavijo se v starosti ali zaradi slabe prekrvavitve.
Izobčeni nohti kot steklo na uri z belkastimi prsti so pogosti pri obolenjih srca in pljuč.
Razmehčane nohte imajo ljudje, ki delajo z alkalijami ali pa imajo pomanjkljivo prehrano ali hormonalne motnje.
Stanjšani in v sredini upognjeni nohti nastanejo zaradi okvare s kemičnimi snovmi ali pa so že prirojeni.
Krempljasti nohti nastanejo zaradi kopičenja keratotičnih mas pod nohti kot posledica glivičnih ali splošnih obolenj. Bele lise so največkrat posledica poškodb pri manikiranju. Prečno potekajoče bele lise kažejo na nekatera sistemska obolenja ali pa so posledica zastrupitve. Bela polovica nohta v začetnem delu kaže na zastojna srčna obolenja, bele lise spremljajo tudi nekatera glivična obolenja. Rjave ali črne lise so posledica podnohtnih podplutb ali materinih znamenj, lahko pa nastanejo tudi zaradi vpliva različnih kemikalij. Madeži govorijo lahko tudi o krvavitvi, glivičnem obolenju.
Tanki in suhi nohti brez leska kažejo na zmanjšano moč rast nohtov. Na stara leta postane površina nohtov sivkasta. Nohtna plošča postane tanka tudi zaradi pogostega manikiranja, dela z industrijskimi olji, kroničnega artritisa, nepravilnega delovanja ščitnice, slabe prekrvavitve, hujšanja, uživanja nekaterih zdravil, pomanjkanja vitaminov A in C.
Mehki nohti so znak oziroma posledica nekaterih obolenj kože ali nohtov (izpadanje las, ekcem, glivična obolenja, luskavica).
Krhki in ranljivi nohti kažejo na to, da gre za določene poklicne poškodbe in vpliv različnih kemičnih snovi, kot so detergenti, alkalne snovi, sladke raztopine in topila.

Vir: ABCzdravja, Maj 2006
Tekst: Katja Dolenc

Komentarjev (0)

Komentar
Ime:

E-mail:


Napišite vaše mnenje: Opomba: Uporaba HTML kode ni dovoljena!

V spodnje polje prepišite varnostno kodo s slike:

Martis d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Zdrava.si © 2018